Akdeniz’deki Yunus Türleri Tehlike Altında
Deniz Memelileri Araştırma Derneği (DMAD) araştırma grubu, Akdeniz’deki tüm yunus türlerinin tehlikede veya savunmasız olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de denizlerdeki balina ve yunuslar üzerine araştırma yapan DMAD grupları çok sayıda yunus gözlemi elde etti. Dernek kurucusu Aylin Akkaya ve araştırma grubu Ufuk Çağlar, Leyla İrapilova, Atakan Dalkılıç, Bedirhan Bartu Tekin, Ceyda Özdemir, Efecan Stipliler, Zeynep Dilan Seyhan ve Evsane Güllüdere’nin katıldığı çalışmalarda yunus sürüleri de drone ile fotoğraflandı. .
AFALİNA VE ÇİZGİLİ YUNUSLARDMAD araştırma ekibi Efecan Stipliler, yunus balığı, yabani yunus, çizgili ve gri yunus ve yakın akrabası muturlar olmak üzere 4 yunus türü bulunduğunu kaydetti. Akdeniz’de yaptıkları araştırma gezilerinde yabani yunuslar ve çizgili yunuslarla sıklıkla karşılaştıklarını belirten Stilliler, yunus ve boz yunusun daha az görüldüğünü söyledi. Stilliler, Akdeniz popülasyonlarında bu cinslerin tehdit altındaki kategorilerde listelendiğini vurguladı. TÜRLERE YÖNELİK TEHLİKE Çeşitlere göre Ştipliler şu bilgileri verdi: “Küresel olarak ‘en az endişe’ seviyesindeki pençe, Akdeniz’de tehlike altında olarak sınıflandırılıyor. Ancak Deniz Memelilerini Koruma Sözleşmesi verilerine baktığımızda Türkiye’de. Karadeniz, Akdeniz ve Bitişik Atlantik Bölgesi’nde (ACCOBAMS), Akdeniz popülasyonlarının nesli tükenmekte olan olarak sınıflandırıldığını görüyoruz.Yunusların yakın akrabası olan muturlar, küresel olarak ‘en az endişe’ seviyesindeyken, ülkemizdeki popülasyonları tehlike altında olarak sınıflandırılıyor. .” Balinalar kadar yunusların da sesi iletişim amaçlı kullandıkları için su altı ses kirliliğinin önemli bir tehdit olarak görüldüğünü belirten Stilliler, “Ayrıca insan etkileşimlerinden kaynaklanan diğer gerilim unsurları da onlar için değerli tehditler olarak değerlendiriliyor. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz. ; deniz kirliliği (plastik ve kimyasal), habitat kaybı, avlanma kaynaklarının azalması, deniz trafiğinden kaynaklanan yaralanmalar”.
Türkiye’de balinalar ve yunuslarla ilgili büyük bir veri eksikliği olduğunu belirten Stipliler, “Sularımızda canlıların varlığından habersiz birçok kişi var. Sularımızdaki yunuslarla ilgili bilinçlendirme, bilgi eksikliğini kapatmak ve bu canlıları yakından tanımak için düzenlediğimiz keşif gezilerinin yanı sıra” dedi.